Nieuwe Zaai Plaatsen

Een werkplaats waar jongeren uit de gemeente Pekela nadenken over hun toekomst

Theater De Steeg is onderdeel van Nieuwe Zaai plaatsen

Toukomst, onderdeel van het Nationaal Programma Groningen, zet in de provincie Groningen Nieuwe Zaai Plaatsen op. Deze Nieuwe Zaai Plaatsen helpen jongeren en kinderen bij het ontdekken van hun toekomst door middel van kunst en cultuur. Het is een werkplaats waar jongeren en kinderen onder begeleiding van cultuurmakers nadenken over hun toekomst en deze vormgeven via een kunstuiting.

Het doel van deze kunstuiting is om bruggen te slaan tussen de jongeren en hun omgeving. Hiermee bedoelen we volwassenen zoals hun docenten, dorpsgenoten en de beleidsmakers uit de gemeente Pekela. Zij zijn het publiek dat de kunstuiting van de jongeren zal beleven, ervaren, bekijken en beluisteren. Vooral het luisteren is een belangrijk uitgangspunt van de Nieuwe Zaai Plaatsen.

De Stem van de jongeren

Theater De Steeg gaat in samenwerking met Rijdende Popschool, Jimmy’s 050 en Stichting Spraklab aan het werk in de Pekela’s. Deze partijen starten hun projecten vanuit de jongeren. De docerende muzikanten en theatermakers ondersteunen de jongeren in het vormgeven van hun verhaal op een manier die bij hen past.

In onze huidige maatschappij worden jongeren namelijk vaak over het hoofd gezien. Terwijl het belangrijk is dat jongeren gehoord worden. Het is voor jongeren vaak lastig om hun mening te geven zeker nu er steeds meer groepen tegenover elkaar staan en er niet meer geluisterd wordt. Dit heeft invloed op de mentale gezondheid van jongeren.

Door jongeren mee te laten doen, mee te laten denken en mee te laten beslissen, ontwikkelen jongeren hun talenten, vaardigheden en competenties. Betekenisvolle participatie geeft hen bovendien het gevoel dat ze gezien worden en dat hun mening ertoe doet. Het laat ze ervaren dat zij een plek hebben in de maatschappij. Dit zijn essentiële elementen voor een gezonde ontwikkeling.

Pekela bekeken door de ogen van jongeren!

We gaan in gesprek over waar de jongeren vandaan komen in Pekela en hoe het wonen en leven in Pekela is. Samen met hen gaan we een reisbureau opzetten en laten we hen bepalen wat het verhaal van Pekela is. Hoe zetten we Pekela op de kaart, wat moet er veranderen, hoe ziet de toekomst er uit, klopt de dorpsvisie wel en ga zo maar door. Al deze bevindingen geven we vorm door middel van theater/muziek/film/podwalk etc. Met als kers op de taart het tonen van deze bevindingen tijdens dé expeditie. Bij deze expeditie vragen we jongeren en volwassen uit Pekela om samen te komen en met elkaar in gesprek te gaan.

Wie kunnen er mee doen?

Voor dit project zijn we op zoek naar jongeren van die buiten schooltijd willen samenkomen om na te denken over hun toekomst, hun leefomgeving en de mogelijke veranderingen daarin. De 1e bijeenkomst is in september. Dan volgen er maakweken en de expeditie vindt plaats medio december. Lijkt het je leuk om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar: educatie@theaterdesteeg.nl.